Rallycross

Intensivt, tätt, snabbt och viss plåtkontakt. Rallycrossen är fylld av action. Det handlar också om korta lopp, i regel med sex bilar i varje vilket gör att starten är viktig. Kanske rent av det allra viktigaste, för banorna är sällan mer än 1200 meter långa och förarna har bara tre varv på sig innan målflagg. Och efter den asfalterade startrakan väntar lätt kuperad terräng där banan vindlar fram med omväxlande grus och asfalt som underlag. Omkörningar förekommer, men ingen vill släppa någon konkurrent före sig och banan är ofta smal så det är tufft att komma om.


I 90 procent av fallen ser publiken hela banan. Ett spektakulärt och spännande moment är det så kallade alternativspåret, en slinga föraren måste välja att köra en gång i varje heat.


Sverige är en framstående nation i Rallycross, faktiskt i topp i hela Europa med Kenneth Hansens många EM-guld. En av deltävlingarna i EM och sedan 2014 även VM, körs i Höljes i nordvästra Värmland. Då förvandlas den lilla byn med några hundra invånare till en enda stor campingplats med över 20 000 i publiken.Källa: http://sbf.se/Sportgrenar/Rallycross/OmRallycross/